İzleyiciler

23 Kasım 2013 Cumartesi

Ek Gıda - Ev Yapımı Prebiyotik Yoğurt



5. Ay kontrolümüze gittiğimizde doktorumuz artık yoğurda da başlayabileceğimizi söyledi. Beni yine aldı bir heyecan tabii. Sevecek mi, güzel yapabilecek miyim, ilk tepkisi ne olacak.

Tanrım o kadar güzel hisler ki;) 

Yoğurt yaparken organik tire süt kullanmamızı önerdi doktorumuz. Sizin bulunduğunuz yerde tire süt yoksa başka bir organik süt tabii ki. Fakat eğer satılıyorsa tire sütü,yoğurdu şiddetle tavsiye ederim. Ben ki sade süt ağzıma süremezdim. Hamileliğimde bu süt olmasa sade süt hiç içemeyecektim.

Neyse ertesi gün hemen alışverişe çıkıp bir adet organik tire sütümü, bir adet activia prebiyotik yogurdu mu kaptım.



Ben hamileliğimde de evde yoğurt mayalıyordum. 

Sütü kaynatıp, kaynadıktan sonra altını en kısığa alıp bir 10 dak. Daha kaynatip biraz ilinmasini bekliyorsunuz. Parmaginizi icinde 7 sn tutabiliyorsaniz bu ideal sicaklik.40-43 dereceler sanirim. Sut cok sogumamali. Bu sicakliga gelince 1 lt sute 1 tatli kasigi yogurt katip iyice karistirip bir battaniye vb sarip kalorifer yaninda bekletiyorsunuz. Ben 5 saat bekletip dolaba koyuyordum tadida sahane oluyordu. Bebis icin de ayni sekilde mayalanabilir. Sadece normal yogurt yerine prebiyotik yogurt kullanarak ve mumkunse cam sisede mayalayarak. 

Bu arada neden prebiyotik yogurt??

Cunku, bagisiklik sistemini guclendiriyor, zararli bakterilerin bagirsak ceperine tutunup barinmalarini engelliyor, vucuttaki kanserojan maddeleri ayiklarlar, antibakteriyeldir, zararli bakterilerin ürettikleri ve vücut için zehirli olabilen toksinlerin etkilerini yok ederler.


Ben bebegim icin yogurdu arkadasimin bana verdigi weewell yogurt makinasi ile mayaladim.

Yine 1 lt sutu kaynatip,altini kisip  bi 10 dak daha kaynatiyoruz. Parmagimizi icinde 7 sn tutabildigimiz sicakliga gelince ya 1 lt sute 1 tatli kasigi maya (kitapciginda 50 ml demis ama bana cok geldi. Ne kadar cok maya o kadar eksi yogurt olurmus cunku) koyuyoruz. Iyice karistirip weewell in cam kaplarina pay ediyoruz. Ya da sutu cam kaselere pay edip her birine yarim cay kasigi yogurt koyup iyice karistiriyoruz. 



Ben ikinciden itibaren bu sekilde yapmaya basladim maya herbir bardaga esit dagilsin diye. Sonra yogurt makinasini 7 saate kurdum. Gercekten cok lezzetli oldu. En son yaptigim yogurdu evden cikmam gerekince 5.5 saatte kapattim. O da gayet tatli oldu. Yani 6 saatte de cok tatli oluyor.




Ilk kaseyi hemen yediriyorum. Kalanini buzdolabina koyuyorum hemen. Doktorumuz iki gunden fazla yedirmememi soyledi. Bu yuzden digerlerini de biz yiyoruz;)

Peki oglum sevdi mi yogurdu??

Ilk mayaladigim yogurdu 2 gun vermeyi denedim. 1 kasiktan ileri gidemedim. Pekmez koy,meyve kat sozlerine kulaklarimi tikayip hergun sabirla denedim. 3. Deneme de 2-3 kasik yedi. Bende bir mutluluk;) veee 4. Gun tum kaseyi bitirdi. Simdi hergun bir kaseyi yaklasik 125 ml bitiriyor. Hem de severek.

O yuzden sakin yemiyor diye pes etmeyin.
Sanirim hergun onune ayni kasik sunulunca kacari yok biz bunu yiyecegiz herhalde diyorlar sanirim;)

Fakat size tavsiyem yogurdu saat 13 den sonralara birakmayin. Bizim ilk yedigimiz kase saat 18 civarlariydi. Ben sozde akilli aksam yesin karnini tutsin belki cok uyur dedim ama cocugum gazdan butun gece uyuyamadi. Yogurt gaz yapiyormus megersem. Artik 12 gibi veriyorum. Sanirim bagirsaklarda alisti artik sorunumuz yok;)

Bakalim siradaki ek gidamiz ne olacak;)




    

2 yorum:

  1. Ben aoç yoğurt yapma setini denedim,çok memnun kaldım.sağlıklı ve de lezzetli oluyor. http://aocistanbul.com/2012/12/11/aoc-sut-ve-mayasiyla-evde-yogurt-yapma-seti/

    YanıtlaSil