İzleyiciler

24 Mayıs 2013 Cuma

KORDON KANI VE MALİYETİ - İZMİR

Herkese merhaba..

Bugün doğum iznimin ilk haftası dolmuş bulunuyor:) Evde olmak güzelmiş ama yine de son dakikaya kalan işlerden şöyle tüm gün uzanıp dinlenmek nasip olmadı. Edindigim tecrube isler max. 33. Haftada tamamlanmali!!!

Bebiş izin verirse bugünden sonra inşallah dinlenecegim.

Doğum iznimin ilk haftası aşırı stresli geçti. 37. hafta kontrolümde NST de düzenli kasılmalar çıkınca doktor her an doğum olabilir ama ben bu hafta kongre nedeniyle yokum, birşey olursa diğer arkadaşlarım yardımcı olacak dedi. Çok moralim bozuldu tabi. 9 ay güvendiğim istediğim doktora gidip doğumu başkasının yaptırabilecek olması beni baya üzdü, resmen günleri saydım, oğlumla gelme sakın diye konuştum, sağolsun beni dinledi:)

Geçen hafta bu stres yüzünden kafam da durdu herhalde,aslında benim icin en önemli konu kordon kanı olayı böyle son dakikalara kaldı.

Sizlerden bebeğinin kordon kanını saklatan ya da saklatmayı düşünen var mı bilmiyorum ama biz çok düşündük. Gerek olur mu olmaz mı. Bu kadar masraf içinde buna bütçe ayırabilecek miyiz diye. Doktorum ile görüştüm. O da tabii ki iyi birşey ama eğer buna bütçe ayıramıyorsan ailede genetik rahatsızlıklar yoksa aldırılmayabilir çünkü artık sadece kordon kanından alınan kök hücre ile değil, vucütta bulunan hücrelerle de benzer çalışmalar başladı dedi. Ama ailede genetik bir hastalık varsa mutlaka alınmasını öneriyoruz dedi. Bizim ailede çok şükür bir rahatsızlık yok ama işte insanın ya ileride birşey olursa, ya neden aldırmadık diye vicdan azabı çekeceğimize aldıralım diye düşündük ve araştırmalara başladık.

Bilmeyenler için nedir bu kök hücre??

Farklı hücre tiplerine dönüşebilen ve kendisini yenileyebilme özelliğine sahip hücrelere kök hücre deniliyor.

Kök hücreler, sınırsız bölünebilirler, tedavi edici yeni görevler üstlenirler, aldıkları sinyale göre her türlü vücut hücresine dönüşebilirler, hücreler ölürse veya hasar görürse, kök hücreler ölen yada hasar gören hücreye dönüşür.

Kök Hücreler 4 Ana Başlık Altında Toplanıyor;

Totipotent Kök Hücre : Bu tür hücreler her tür hücreye dönüşür. Hatta böyle bir hücreden uygun bir ortamda tüm bir insan dahi geliştirilebilir. Totipotent hücreler morula halindeki embriyodan elde edilir.
Multipotent Kök Hücre : Bu hücreler plasenta hariç organizmadaki tüm hücrelere dönüşebilir. Bu hücreler blastosist haline gelmiş embriyonun bebeği oluşturacak kısmından elde edilir.
Pluripotent Kök Hücre : Bu hücreler harap olan belirli bir bölgedeki dokuyu yapmak üzere programlanmıştır ve o doku içindeki hücrelere dönüşür.
Unipotent Kök Hücre : Tek bir hücre tipine dönüşür.

Kordon kanı bebek doğar doğmaz alınması gerekiyor ve 48 saat içinde de bankaya teslim ediliyor.

40 dan fazla hastalığın tedavisinde kullanılıyor ve bu sayısnın her geçen gun artması bekleniyor.

Kordon kanı maliyeti ne kadardir??:

Ben gittiğim hastanede 3 tane kordon kanı bankasına ait broşür gördüm ve onları aradım.

Kordon kanı yaşam bankası (www.kordonkanibankasi.com) : 2300 TL taksitli fiyat (700 tl doğumda + kalan 1600 tl yi 4 ya da 8 e bölebiliyorlarmış.) 2100 TL nakit fiyat. + yıllık 70 € saklama aidatı. Ankara/Çankaya da ki yerlerinde saklanıyormuş.

Babylife kordon kanı bankacılığı (www.babylife.com.tr) Akdeniz ve Ege ünv. ile çalışıyorlar. bizimle ünv. arasında köprü bir firma. Burada saklamak isterseniz ücteri 2750 TL + 100 $ (750 tl + 100 $ peşin, kalan 2000 TL 6 taksit) yıllık aidat 100 $. Kordon kanını burada saklamaya karar verirseniz sizden hepatit, hıv gibi bazı testler talep ediyorlar. Kordon kanında mikrop olması, hastaneye gidene kadar birşey olması durumunda - yani saklanamayacak olması durumunda - 350 tl kit ücretini yinede ödemeniz gerekiyor.

Onkim (www.onkim.com.tr) Kordon kanı İTÜ ayazağa kampüsündeki saklama ve üretim merkezinde saklanıyor. Sabancı yatırımı ile kurulmuş. 2500 TL nakit ya da tek slip, 2700 TL 4 taksit, 2950 TL 12 taksit fiyatı. Yıllık aidat 100 €. Kordon kanı alınmasından sonra saklanamayacak bir durum farkedilmesi durumunda sizden hiçbir ücret talep edilmiyor. Ayrıca kordon kanı sadece onkim de aksigorta garantisi altında.

Biz araştırmalar ve aldıranlara danışarak Onkim.de karar kıldık. İsteyen olursa, bana mail atmaları halinde bu konu ile ilgili bana gönderdikleri sunuşu mail atabilirim.

Gerçekten çalışanları da çok ilgili sabah karar verdiğimiza dair aradım bir iki saat içinde hastanede yanımızda götürmemüz gereken kiti hemen  eve kadar getirdiler. Ani doğumum olsaydı kentte.de yedek kitleri bulunuyormuş zaten.




Dilerim kimsenin aldırdığı kordon kanını kullanmasını gerektirecek bir durum olmaz..

17 yorum:

  1. bizde saklatmak istiyoruz yardımcı olurmusunuz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, biz onkimde karar kildik ve suan icin memnunuz. Gece dogum olacak diye aradik ve aninda geldiler. Kordon kaninin duzgun bir sekilde saklandiktan sonra yaklasik on gun sonra arayip odemeyi aldilar. İletisim numaralarini internetbsitesinden bulabilirsiniz

      Sil
  2. sanırım bende onkim de yaptırıcam,doktorum baby life bir konuş bakalım farkınız nedir diğerlerinden diye sor bi dedi yarın ararlar sanırım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Onikim de bize hiç sıkıntı yasamadık.tavsıye ederım

      Sil
  3. Eşim 30 haftalık hamile. 7 yaşında şeker hastası çocuğum var. ileride TIB dünyasındaki gelişmeler ışığında tedavisi bulunur ümidiyle bebeğimin kordon kanının saklanmasını istiyorum. Araştırmalarımız ışığında ONKİM bizimde tercihimiz olacak galiba. Size gönderiler tanıtım sunumunu gönderirseniz sevinirim. Selam ve dua ile. Teşekkürler.
    gacaratalay@gmail.com

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. gönderdim, umarım faydası olur

      Sil
    2. Merhaba. 6 aylık hamileyim ve eşimin tarafında kanser geçmişi fazla. Biz de eşimle bebeğimizin kordon kanını saklatmak istiyoruz. Ancak araştırmalarımızda hep yazılı bilgiler bulduk. Mümkünse görsel açıdan da netleştirmek için bahsettiğiniz sunumu bana da gönderebilirmisiniz. esinozer70@gmail.com. Şimdiden teşekkür ederim.

      Sil
  4. benım kızım böbrek hastası daha diyalize girmiyor .ben 6aylık hamıleyım ve bebegın kordon bağını aldırmak istiyorum amafaydası olurmu acaba ilerde bu konuda hiç bı bılgım yok ne yapmlıyım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. neslihan hanım merhaba,onkim'in interner sitesindeki irtibat numaralarından ilgililere ulaşıp bilgi alabilirsiniz. onlar size gerekli tüm bilgiyi verecektir. gerçekten çok ilgililer. Aynı şekilde kadın dığum doktorunuza da danışın derim. Ben yanlış bilgi vermeyeyim.

      Sil
  5. bende saklamak ıstıyorum 6aylık hamıleyım 12yasında bı kızım var ve böbrek hastası ona bı faydası olurmu acaba

    YanıtlaSil
  6. Nedense hepsi onkim :)) babylife dünyadaki sistemi kullanan turkiyedeki ilk ve tek bankadr... Sigortasıda EGE ünv. Tesidr.. Thermogenesis sistemi kullanır ve en uzun sureli kanı taze kök hucreleriyle muhafaza eder.. Test bile yapmıyorsunuz al dolaba at.. Ayrıştırma yok bişey yok.. Açın siteyi bakın somut farkları ve örnekleriyle gorun www.babylife.com.tr

    YanıtlaSil
  7. saime hanım, tüm firmalarla yüzyüze görüştüm. somut farkları da inceledim. ve en iyisinin onkim olduğuna karar verdim.

    YanıtlaSil
  8. Merhaba,
    henüz 5 aylık hamileyim bu konu hakkında pek bilgim yoktu. Aydınlattığınız için teşekkür ederim. sunumu incelemek isterim mail adresim duygufarsakoglu@gmail.com a gönderebilirseniz sevinirim. Umarım ihtiyacımız olmaz ama tedbirli olmak lazım.

    YanıtlaSil
  9. kordon kanlarının saklama süreleri çok az değil mi?10-15 yıl öngörülmüş..başımıza ne geleceğini bilemeyiz tabi ama ben bu sistemin daha uzun süre kalabilmesini isterdim..2.bebğime hamileyim ilkinde aldırmamıştım bunda aldırmayı düşünüyorum ama kafam bu saklama süresi konusunda çok karışık:S

    YanıtlaSil
  10. Merhaba,
    Konu ile ilgili yeterli bilgim olmadığından ne yapmam gerektiğine ben de karar veremiyordum. Okuduğum kadarı ile fikirler binlerce hayat kurtarmak ile işe yaramamak arasında gidip geliyor. Biraz araştırma yaptım, sizlerle de paylaşmak istedim.
    Öncelikle kordon kanının binlerce belki yüzbinlerce hayat kurtardığı doğruymuş gerçekten, ama küçük bir farkla. O kurtulan yüzbinlerce hayat bizim yapmayı planladığımız gibi hastanın kendi kordonundan saklanmış kan ile kurtulmamış. Avrupa ve Amerika'da tıpkı kan bağışladığımız Kızılay Kan Merkezi gibi kordon kanının bağışlandığı halk kordon kanı bankaları varmış. Bu bankalardan hastalara uygun kordon kanı bulunursa ücretsiz olarak veriliyormuş.
    İkincisi her saklanan kordon kanının gerekli olması halinde kesin kullanılabilir olacağının garantisi yokmuş. Saklama koşulları vb denetiminden bahsetmiyorum bile, alınmış olan kan direkt saklandığından steril olup olmadığı ya da kordon kanı içerisindeki kök hücre sayısının tedavi için yeterli olup olmadığı ancak kullanma gerekliliği halinde açıldığında anlaşılıyormuş.
    Üçüncü ve en önemlisi okuduğum kadarı ile şu an kordon kanının, daha doğrusu kordon kanındaki kök hücrelerin tedavi amacıyla en sık kullanıldığı hastalık kan kanserleri imiş. Ancak kişinin kendisine ait kök hücrelerinin kullanılması, uyumlu başka bir vericiden alınan kök hücrelerin kullanılması kadar başarılı olmadığından tedavide ilk seçenek değilmiş. Ayrıca kalp hastalığı, şeker hastalığı gibi hastalıklar için kullanımı henüz yokmuş. Zaten olsa da pek fark etmez gibi çünkü en iyi saklama koşullarında bile kordon kanı en fazla 10-15 yıl saklanabiliyormuş, sonrasında içindeki hücreler canlılıklarını yitiriyor ya da özelliklerini kaybediyormuş. Bizim bebişlerin şeker ya da kalp hastası olması için 10-15 yıl çok erken gibi, değil mi? :)

    Konuyla ilgili 2004 yılında Türk Hematoloji Derneği tarafından Türk Tabipler Birliği dergisinde yapılmış bir açıklama var;
    http://www.ttb.org.tr/TD/TD125/19.php

    Ayrıca daha güncel olarak Avrupa Organ Transplantasyonu Komitesi'nin 2015 yılında anne-babalar için hazırlamış olduğu ingilizce bir kitapçık var. Bu kaynakta Kızılay benzeri bağış yapılan halk kord kanı bankaları "public use bank", ücret karşılığı kord kanını saklayanlar ise "family use bank" olarak ifade edilmiş. Sayfa 13 ve 14'te bu özel bankalar ile ilgili gereklilik anlatılmış;
    https://www.edqm.eu/sites/default/files/parents_guide_to_umbilical_cord_blood_banking_organ_transplantation_2015.pdf

    Amerika Jinekolog ve Obstetrisyenler Derneği tarafından 2011 yılında anne-babalar için hazırlanmış broşürde de özellikle son paragrafta aklımızdaki karışıklıkları ortadan kaldıracak bilgiler mevcut;
    https://www.acog.org/-/media/For-Patients/faq172.pdf?dmc=1&ts=20160128T1807380516

    Tabii ki tüm okuduğum yazılarda ailede genetik geçişli hastalık ve genetik geçişli kanser olması durumunda mutlaka uzman doktora danışmak gerektiği özellikle belirtilmiş.

    Ben aradığım cevapları buldum. Umarım size de yardımcı olur.
    Görüşmek üzere.

    YanıtlaSil
  11. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  12. Kordon kanının saklama suresi diye birsey yok. Bu sistemin bulunusundan bu yana 15 sene gectigi ve hala sorun olmadıgı icin oyle deniyor. Ki emin ol zaten senin o kana 30-40 yasında ihtiyacın olsa, kilo bazında ihtiyac duycagından isine yaramayacak 60ml falan komik rakamlar.

    YanıtlaSil