İzleyiciler

14 Mart 2013 Perşembe

HAMİLELİK ŞEKERİ - 26. HAFTA


Çok uzun zamandır yazamadım yine:( İşler çok yoğun, eve gidince de uzanmak şuan en sevdiğim şey. başka birşey yapasım gelmiyor.

Bu arada bebiş, göbek hızla büyüyor:) Bugün itibariyle 28+1 gün oldu. Kaldı mı 12 hafta:) çok heyecan verci.

Bu arada 26. haftada şeker yükleme testim ve rutin kontrolüm vardı. Yine bir heyecan gittim. Sabah aç karnına. Aşağıda gördüğünüz limonlu, 50 gr glukozlu içeceğimi içtim. Çok kötü birşey bekliyordum. Kesin midem bulanacak aç karnına, çıkacarağım falan diyordum ama tadı gayet başarılıydı. 1 saat mümkün olduğunca hareket etmeden beklememi söylediler. Eşim bu sefer seyahatte olduğu için yok yakın arkadaşım bana eşlik etti. İyi ki de etmiş. sohbet,muhabbet 1 saati hafif karın gurultuları hariç çok anlamadan bitirdim. Kan verdim. Bir saat sonra belli oluyormuş zaten sonuçlar. Benim dekontrolüm o civarlardaydı.



Neyse, vakit geldi. Bir heyecan gittim. Şimdiye kadar tüm kontrolleri sorunsuz atlatmıştım. Bakalım son zamanlardaki aşırı tatlı yemelerim etkileyecekmiydi şekeri?? Ve sonu. 140 olması gereken üst sınır bende 181 çıktı. Yani artık hamilelik şekerim vardı. 1.saat tokluk değeri sınıra yakın çıkanlarda bu test 100 gr glukozlu içecekle tekrarlanıp bu sefer 1. saat tokluk, 2. saat tokluk bakılıyormuş. Fakat benim 181 gibi uçuk bir değer çıktığı ve şeker olduğu kesinlik kazandığı için 2. test uygulanmadı.

Ne olacak dedim peki dedim. Diyetisyene göndereceğiz dedi. 2000 kalorilik bir diyet uygulayacaksın. Ayrıca hergün sabah,öğle,akşam tokluk şekerini ölçeceksin (tek günler 1 saat, çift günler 2 saat) 1 hafta sonra değerlere bakacağız. düşüremiyorsan insülin, düşürebiliyorsan böyle devam.

Şeker çıkması, hergün şekeri ölçmek laflarını değil de diyet lafını duyunca bir panik oldum. Bu kadar yerken, tatlıların içinde boğulmuşken nasıl diyet yapacaktım? Hani ben hamileyken herşeyi yiyecektim?? Ne olur peki düşüremezsem dedim (yani diyete uymazsam/uyamazsam!!!) Obez bebek oluyormuş. 4 kg üstü bebek doğumları. Bu da normal doğum şansını azaltıyor. Olsa bile sizin doğum biraz daha fazla hasarlı oluyor. Onun dışında, doğum sırasında anne ile bebek arasındaki kan geçişi kesiliyor ve anneni şekeri istenen değer üzerinde seyretmişse bebek doğumdan birkaç saat sonra da insülin hormonu üretmeye devam ediyor. Ve üretilen bu fazla insülin de bebeğin kan şekerinin normal seviyenin altına düşmesine sebep oluyor. (anne sütünü hemen emen bebeklerde bu risk ortadan kalkıyormuş)  ayrıca; doğumdan sonra solunum zorluğu, anne karnında akciğerlerin daha geç gelişmesi, sarılık görülme riskinin artması, ve ilerleyen yaşlarda şeker görülme riskinin artması gibi zararları var.

Bunları duyunca moralim çok bozuldu. Hast.deki diyetisyene gittim. Ve hiç şeker,hamurişi yani güzel ne varsa içermeyen ve benim için çok zor bir diyet verdi.

Neyse şeker aletimi, çubuklarını aldım. Sabah açlık şekerimi ölçmemi de tavsiye ettiler. Bir hafta boyunca rejim yaptım günde 4 defa şekerimi ölçtüm. yüksek değerler hala vardı. Aşağıda kırmızı ile işaretli olanlar. O kadar dikkat ediyordum ve tam anlamıyla düşmüyordu. Ben de endokrinoloji bölümünden de randevu aldım.

TARİH SABAH ÖĞLE AKŞAM
TOK TOK TOK
28.Şub 94 94   169   118 TOKLUK 2 SAAT
01.Mar 100 145   128   89 TOKLUK 1 SAAT
02.Mar 95 95   119   139 TOKLUK 2 SAAT
03.Mar 102 137   88   110 TOKLUK 1 SAAT
04.Mar 104 98   132   110 TOKLUK 2 SAAT
05.Mar 90 135   109   109 TOKLUK 1 SAAT
06.Mar 102 104   109   107 TOKLUK 2 SAAT
  125 ALTI OLMALI
  95 ALTI OLMALI
  140 ALTI OLMALI

1 hafta sonra önce kadın doğuma gittim. Yüksek değerler olduğunu söyledi. Onlarda end. bölümüne gitmemi tavsiye etti. İyi ki almışım. Hemen o bölüme de gittim. Aynı şeyleri yerken neden bir iyi bir yüksek çıkıyor dedim. Şekeri etkileyen bir sürü hormon olduğu ve bunun bir matematiğinin olmadığını iletti. Diyete uymamı, mutlaka hergün, doktor sınırlama koymadıysa min. 30 dak ama mümkünse 45 dak yürümemi söyledi. Ve günde 7 defa (sabah,öğle,akşam aç-tok ve yatmadan önce) ölçüm yapmamı istedi. 15 gün, diyet,spor ve 7 kez ölçümle bakacağız duruma dedi. eğer düşerse böyle devam. düşmezse insülin. Bu arada bu kadar çok tatlı yediğim için mi olmuştur yoksa babamda şeker vardı o yüzden mi onu sordum. Çok tatlı yiyen herkesde çıkacak diye birşey yok dedi. Ama benim zaten genetik yatkınlığım olduğu için benim yediğim tatlıların etkisi büyükmüş:) hamilelik sonrası bu şeker geçse bile 45 yaş sonrası potansiyel şeker hastasıyım malesef.

Haftaya gideceğim bakalım ama durum çok parlak değil bence. Bir tek dediği gibi yürüyüş acayip etkiliyor. Akşam tokluklarım yemekten sonra yürüdüğüm için hep 90 larda. şekeri olanlar mutlaka yürümeli!!

onun dışında yememek çok zor. Hamilesin canın çekiyor, ama ucunda bebeği etkilemek var. Valla sadece kendimde çıksa yiyecem doyum döküm:) o kadar zor yani.

Haftaya son durumu paylaşırım. Dua edin de düşüreyim şu şekerimi.

bu arada unutmadan bunun bana tek bir faydası oldu. Kilo:) ilk hafta 500 gr verdim. ( 6 ayda 10 kilo aldım malesef, doktorum 11-12 ile bitir derken). şimdide çok çok az aldım. 100 gr falan:)  yani bu yeme ile hamilelik başlasaymış bir ebru şallı olmak zor değilmiş:)

Ama hamileliğin de tadı tuzu bu değil mi, gönlünce yemek.


10 yorum:

  1. Geçmiş olsun :-( Umarım atlatırsın kolayca hamilelikten sonra herşey düzene girer.

    YanıtlaSil
  2. Merhaba,

    Of bu şeker ben de çıktı =( Ama sağlık ocağında yaptırdığımdan doktorum bir kez daha yaptırmamı istedi. Sana da kolaylıklar diliyorum canım =)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Insallah baska yerde yaptirdigindavdegisik cikar, cok zor geliyor bana cunku.,bu kadar acken diet yapmak;(

      Sil
  3. Cok gecmis olsun umarim her sey yolundadir Allah kolaylik versin ben de ilk seker testi yaptirdim ilk aylarda 2 bucuk hafta sonra tekrar yapilacakmis bende cikmaz insallah yoksa kurdugum bol bol kavun karpuz yeme hayallerim bosa cikacak

    YanıtlaSil
  4. Cok gecmis olsun umarim her sey yolundadir Allah kolaylik versin ben de ilk seker testi yaptirdim ilk aylarda 2 bucuk hafta sonra tekrar yapilacakmis bende cikmaz insallah yoksa kurdugum bol bol kavun karpuz yeme hayallerim bosa cikacak

    YanıtlaSil
  5. inşallah çıkmaz sende. gerçekten zor. hem de bebeğe birşey olur mu diye korkuyorsun. şuan açlığım 108-114 lerde ama bebek etkilenmemiş:) bu durumda zor olmasına karşı bana tek yarayan yanı kilo oldu. çünkü bence normalde bu kadar yaramayan şeyler hamilelikte yarıyor resmen hoopp löp löp et oluyor:)

    YanıtlaSil
  6. Merhaba bende sizinle aynı durumdayım. 3 haftadır parmak delmekten gına geldi. Değerlerimde değişiklik yok maalesef. Cuma günü endokrin bana ne diyecek merak ve kaygı içindeyim. İnsülin vermesinden korkuyorum açıkçası. Bende hamilelik öncesi kiloma henüz gelemedim. Amam memnunum bu durumdan. Sonuçta aç kalmıyorum sadece istediğim gibi tatlı ,meyve, aburcubur yiyemiyorum.

    YanıtlaSil
  7. Merhaba bende de hamilelik sekeri cikti. Takildigim konu olcumlerde hangi saati esas alacagim. Yemege basladigim saatten bir saat sonra mi? yoksa yemegi bitirdikten bir saat sonra sonra mi? Siz nasil yapmistiniz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. merhaba, ben çift sayılı günlerden yemeğe başladığım an saate bakıp 2 saat sonra, tek sayılı günlerde ise yemeğe başladığım an saate bakıp 1 saat sonra ölçüyorum. doktorum bu şekilde görmek istemişti. ama hiç bunlara takılmayın, diyetinize dikkat edip bol bol yürüyüş yapın. hem az kilo alınıyor, hem sağlıklı besleniyorsunuz. sağlıklı doğumlar

      Sil