İzleyiciler

31 Ocak 2013 Perşembe

GEBELİK KAŞINTISI - 22. HAFTA



 

Bu haftaya kaşınarak başladım desem yeridir..

Sadece elimin üstü ve ayağımın üstü ile tabanı.. Ama yok böyle bir kaşınmak..
Özellikle sabah kalktığımda ve akşam saatlerinde şiddetleniyor.

Kan dolaşımından mıdır dedim, cildim mi kurudu dedim.. Bir kaç gün bekledim ama yok. Sonunda doktora sordum.. daha doğrusu asistanına mail attım. tarif ettim falan..

"Kalmosan" diye bir krem kullanmamı önerdiler. Hemen aldım eczaneden. Akışkan bir yapısı var. Kokusu çok hoş sayılmaz ama iyi geldi. Günde 3-4 defa sürülebiliyor.Özellikle “Kalamin” içeren losyonlar hamilelerde kaşıntıya iyi geliyormuş. Bu krem içeriğinde de %10 Kalamin yazıyor.

Doktora kaşıntı sebebi danışılmalı tabii ama en azından sizi rahatlattığı için bu kremi önerebilirim. Hamilelerin kullanmasında bir sakınca yok. Böcek sokması kaşıntılarında da etkiliymiş mesela:)

 

Peki neden olurmuş hamilelikte bu kaşıntılar??

Bunların en bilinenlerinden birisi “gebelik kolestazı” imiş. Bunun dışında hamilelikte karın bölgesi ve diğer bölgelerin gerilmesine bağlı oluşan çatlaklar da kaşıntıya sebep olabilirmiş. Alerji, egzema,hepatit, kontakt dermatit, ciltte mantar enfeksiyonu ve diğer cilt hastalıkları da gebelik dönemine rastlamış olabilirmiş. Ayrıca hamilelikte terleme artışına eğilim olduğundan bu da özellikle yaz aylarında kaşıntıya sebep olabiliyormuş.

Gebelik kolestazı nedir?

Hamilelerde bütün vücutta kaşıntı olmasına karşın belirgin bir cilt lezyonu olmaması durumunda ilk düşünülecek tanı gebelik kolestazı yani karaciğerdeki safra akımının gebeliğe bağlı olarak yavaşlamasıdır. Bu hastalarda klinik tabloya sarılık da eşlik edebilmektedir. Hamilelikte viral hepatitlerden sonra en sık rastlanan sarılık nedeni gebelik kolestazı hastalığıdır.
 
Gebelik kolestazının nedeni henüz aydınlatılamamıştır. Estrogen ve progensteron hormonlarının hastalığın gelişmesinde rol oynayabileceği düşünülmektedir. İlk belirti kaşıntıdır. Ve genellikle hamileliğin 7. ve 8. aylar arası başlar. Öncesinde bulantı, kusma, karın ağrısı gibi kaşıntının habercisi olan şikayetler oluşabilir. Kaşıntı genelde karın bölgesinden başlar, gövdeye, bacak ve kollara, avuç ve tabanlara yayılabilir. Daha ciddi durumlarda göz kapaklarında ve ağız içindede kaşıntı oluşabilir. Kaşıntı genellikle doğumdan 3-7 gün sonra kendiliğinden azalır ve kaybolur. Hamilelikte görülen bu yaygın kaşıntı genelde tedaviye cevap vermez. Hafif kaşıntılarda serin banyo, yumuşatıcı ve nemlendirici kremler önerilebilir.
 
Ve bu tanı konursa takip edilmelidir. Çünkü erken doğum, amniyon sıvısının bebeğin dışkısı ile kirlenmesi, kalp atım hızında anormallik gibi riskleri vardır.
 
Umarım doğuma kadar sürmez ve tehlikesizdir:)
 

3 yorum:

  1. Ya hayranım sana her konu bu kadar mı derin incelenir. benim de ayaklarım deli gibi kaşınıyordu hamileliğimde ne doktora sormak ne krem almak ne de internette okumak aklıma gelmedi hatır hatır kaşındım sadece :))))))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ;) ben de kasin kasin baktim kanama kivamina geldi dedim vardir bir cozumunsorayim;)

      Sil